E-biken in Heuvelland

Als het iets meer mag zijn…

Heuvelland is de naam van een gemeente aan de voet van de Kemmelberg, in de Westhoek, maar eigenlijk noemen we het hele gebied tussen Poperinge-Ieper en de Franse grens het Heuvelland. Fietstoeristen kunnen er volop hun hartje ophalen.

Omdat de streek haar naam niet gestolen heeft – met de eerder genoemde Kemmelberg als trotse vaandeldrager – is bij het verkennen van deze aanlokkelijke regio enige elektrische ondersteuning welgekomen. De hellingen zorgen immers voor kleine – en soms wat grotere – uitdagingen, maar de verrassende uitzichten onderweg maken het zeer de moeite waard. Je kunt er terecht met stadsfietsen, e-bikes, koersfietsen, trekfietsen, mountainbikes…

Kuitenbijters

In ons vlakke land (toch volgens Jacques Brel), en dus meer bepaald in de Westhoek, steekt Heuvelland er echt bovenuit. De heuvels zijn vaak flinke kuitenbijters, waar de Vlaamse wielerklassiekers gretig gaan grasduinen voor hun parcoursen. Het is zonder meer een paradijs voor getrainde fietsers die van een flinke uitdaging houden.

Wie niet meteen een gespierde fietstornado is die bergen beklimt alsof het niets is: geen nood. Nu de elektrische fiets opgang maakt, wordt het Heuvelland eveneens voor recreatieve fietsers stilaan een walhalla. Op verschillende plaatsen kun je er trouwens elektrische fietsen huren. De kuitenbijters zijn dus niet langer het alleenrecht van sportievelingen.

Klein Zwitserland

Zo goed als alle fietsroutes in het Heuvelland kun je met de elektrische fiets rijden. Zo is er de Panoramaroute (34 km), een adembenemende tocht vol mooie vergezichten (soms tot 40 km ver!) over de Rodeberg, de Zwarteberg, de Scherpenberg en uiteraard de Kemmelberg, langs poëtische plekken als Wijtschate, De Klijte, Reningelst en Dranouter.

Een andere aanrader is de Vintage Heuvelland Fietsroute (24 km), die aan tien wijndomeinen passeert. Onderweg geven borden in de vorm van wijnflessen uitleg over de wijndomeinen. Je kunt ook wijnen proeven, op de domeinen zelf of in de cafés en restaurants.

Werp ook eens een blik op de website van Heuvelland en check of er niet toevallig net een of ander leuk evenement in de streek plaatsvindt. In augustus heb je bijvoorbeeld de 20ste Fiets-Smul-Tocht of ‘Grensoverschrijdend smoefelen en roefelen op het fietsknooppuntennetwerk’.

www.toerismeheuvelland.be

Arrangement ‘eten + fietsen’

Een mooi aanbod om de streek zorgeloos per elektrische fiets te verkennen én tevens op tijd en stond de inwendige mens danig te versterken (ontbijt, lunch of diner), is het arrangement Heuvelland dat Eethuis De Musette in Dranouter aanbiedt, in samenwerking met zijn buur, Fietsverhuur Eeuwenhout. Je kunt er zowel traditionele als elektrische fietsen huren, en ook mountainbikes, bakfietsen, tandems, fietskarretjes, kinderzitjes en fietshelmen. Je kunt kiezen uit meer dan 150 modellen en een depannagedienst is eveneens beschikbaar.

www.demusette.be/fietsarrangement-heuvelland
www.eeuwenhout.bike

Bij het verkennen van deze regio is elektrische ondersteuning welkom.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal