Fietsen aan het zeetje in Koksijde en Oostduinkerke: de Belgische kust op haar mooist

Safari en escape game op twee wielen

Onze Belgische Noordzeekust heeft heel wat te bieden. Van De Panne tot Knokke-Heist is er zo veel meer te beleven dan enkel zonnekloppen op het strand. Wij trokken naar Koksijde en Oostduinkerke voor een gezellige fietssafari en een spannende escape game.

We kennen Koksijde van de garnaalvissers te paard, maar er is veel meer. Het Paul Delvaux Museum, het Abdijmuseum Ten Duinen, het CasinoKoksijde, een pleziervaartochtje met een elektrische boot, het prachtige kunstencentrum Ten Bogaerde om maar enkele to do’s te benoemen. We zakken graag af naar de kustgemeente en worden er hartelijk ontvangen.

Hartelijk ontvangst

De gemoedelijke sfeer bij aankomst in familiehotel Soll Cress in Koksijde zet meteen de toon. Niets is er te veel. Het personeel doet er alles aan om ons welkom en ‘thuis’ te laten voelen. Er is een oplaadstation voor e-bikes – wat ons nog van pas zal komen – een binnenzwembad en de kamers hebben een terrasje. De parking is bovendien gratis.

De e-bikes van huurstation Calimero staan al te blinken in de lobby. Op de fiets werden ook zakken bevestigd, handig. Een slot voorzie je best zelf, al kan je dat ook vragen. Omdat we nog wat tijd hebben voor onze fietssafari start, maken we nog een korte wandeling. Soll Cress ligt op 5 minuutjes van het strand. We genieten van een korte wandeling over het brede zandstrand en flaneren over de zeedijk die genoeg ruimte biedt om zowel wandelaars, fietsers als mensen in een go-cart te laten passeren. We zullen geregeld Franstaligen horen, de Franse grens is niet zo gek ver weg.

Fietssafari

Om 14 uur start onze fietssafari aan het Natuureducatief centrum Duinenhuis. Onze karavaan telt vijftien fietsers, één gids en twee begeleiders die zullen zorgen voor een vlotte doorgang in het verkeer. De gids neemt ons meteen mee naar het dakterras waar we de magnifieke Schipgatduinen overzien en de grauwe Noordzee. Hier kan je in de zomer ook een drankje nuttigen. Hotspot alert!

Tijdens de fietstocht wisselen culturele hoogtepunten, natuurgebieden, fietsstraten, bos en duinen elkaar af. De gids leidt ons langs de Zuid-Abdijmolen, het Vanneuvillehuis, de Militaire begraafplaats, Koksijde Golf Ter Hille, het Hannecartbos-Ter Yde, de Witte Burg en de Doornpanne. Op elke plek stoppen we voor een woordje uitleg. Eens krijgen we een geschiedenisles, dan leren we meer over de lokale fauna en de flora. Eindigen doen we op de Hoge Blekker, die met zijn 33 meter de hoogste duin van het land is.

Met de wind in de haren en afwisselend het zonnetje en dan weer de regen in het aangezicht hebben we genoten van deze fietssafari. Het tochtje van 21,5 km, dat ongeveer 2,5 uur in beslag nam, was een echte voltreffer. Met een moeilijkheidsgraad van 2 op 10 kan je ook als fietser zonder elektrische ondersteuning makkelijk volgen. Deelnemen is gratis. De volgende rit staat gepland op 30 juni 2024, eveneens om 14 uur.  Meer informatie over de fietssafari vind je hier.

Nagenieten 

Na ons verkwikkend fietstochtje schuiven we de beentjes onder tafel bij Eethuis ’t Blekkertje aan de Zeelaan. De sfeer is er gemoedelijk en de bediening van een hoog niveau. De maaltijd krijgt van ons een 10 op 10. Hier komen we graag terug.

De zilte zeelucht doet ons deugd. Helemaal voldaan na onze eerste dag Koksijde-Oostduinkerke, kruipen we gezellig onder de dons. Morgen staat er een escape game fietstocht op het programma. Daarvoor ben je best fris en monter.

Escape game fietstocht

De volgende dag starten we met een lekker ontbijtje. Daarna verkennen we de omgeving. Rond de middag hebben we afgesproken aan de Pit Koksijde voor de Escape Game fietstocht. Of je nu met vrienden of met je familieleden deelneemt, deze unieke zoektocht is een schot in de roos. Al fietsend moet je aanwijzingen sprokkelen en mysteries oplossen om uiteindelijk de code van de ‘openlucht Escape Game’ te kraken. Spannend!

Binnen krijgen we alvast een woordje uitleg van de Gamemaster. Welk materiaal krijgen we mee, wat zijn de spelregels, hoe zit het teamwork binnen jouw groep best in elkaar? We moeten een navigator, communicator, materiaalmeester en boekhouder aanduiden.

De opdracht klinkt uitdagend: bepaal de exacte locatie van het gezonken schip Het Wapen van Amsterdam. Alle tips die tot deze locatie leiden liggen verborgen in Koksijde.

Uitdagend spelletje

We krijgen meteen een tip die ons naar de eerste locatie stuurt. Op de smartphone die je meekrijgt vind je per locatie een foto en informatie. Hop, die fiets op. De Gamemaster kan altijd volgen waar je bent en dat geeft een geruststellend gevoel.

Lukt het niet om de volgende locatie te vinden? Vraag dan een tip. Dat hebben wij wel eens moeten doen. Uiteindelijk hebben we de code jammer genoeg niet kunnen kraken. Toch hebben we er enorm van genoten. Zelfs voor ervaren spelers van escape spelletjes is er voldoende uitdaging.

Het spel kost 99 euro per groep van maximum 10 personen en deelnemen kan vanaf 14 jaar. Met deze activiteit ben je 4 à 5 uur zoet. Starten kan om 9 en om 13 uur. Reserveer hier je spelletje.

Jouw bezoekje waard

Koksijde en Oostduinkerke zijn heerlijke badsteden aan onze Belgische kust. Topbestemmingen waar je het fietsen kan combineren met de talrijke bezienswaardigheden, de schoonheid van de zee, de natuurgebieden en de bossen. Initiatieven als de escape game fietstocht en de fietssafari maken een bezoekje nog leuker. We genieten nog na met een goudblonde Sint-Idesbald en een gezelschapsspel op een terras met zicht op zee.

Kèrrekiwère? Jazeker!

www.visitkoksijde.be

 

 

 

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal