Velo Małopolska, het grootste fietsnetwerk van Polen

De regio Małopolska (Klein-Polen) bouwt aan het grootste netwerk van fietsroutes in Polen. Binnenkort zullen fietsers kunnen gebruik maken van 1000 km goed bewegwijzerde fietsroutes, waarlangs je de mooiste toeristische plaatsen en natuurgebieden in de regio kunt verkennen. Nu al kun je met je stalen ros enkele honderden km route van de hoogste Europese standaard afrijden.

Het fietsnetwerk VeloMałopolska is een initiatief van de regio Małopolska (Klein-Polen), dat tot doel heeft een uitgebreid netwerk van fietsroutes te ontwikkelen die de natuurlijke schoonheid, historische monumenten en toeristische waarde van de regio benadrukken. Het project is ontworpen om de diversiteit van de regio Małopolska te laten zien: van de Niepołomice-bossen tot de Pieniny en Spisz-gebergten, en de uitlopers van het Tatra-gebergte.

De Wislana Trasa Rowerowa (WTR), ook bekend als de Wislana/Vistula-route, is een van de meest prominente routes binnen dit netwerk. Deze route maakt het mogelijk om Małopolska van noord naar zuid te doorkruisen via VeloDunajec en van oost naar west via de Vistula Cycle Route. Belangrijke toeristische centra zoals Oświęcim, Kraków, Tarnów, Nowy Sącz, Nowy Targ en Zakopane zijn nu met elkaar verbonden door fietspaden van topkwaliteit die voldoen aan de EuroVelo-normen.

De regio Małopolska is niet alleen rijk aan natuurlijke schoonheid en historische monumenten, maar ook aan een diepgewortelde cultuur die door de eeuwen heen is geëvolueerd. Fietsen door de VeloMałopolska-routes biedt reizigers een unieke kans om de traditionele Poolse cultuur van dichtbij te ervaren. In Małopolska zijn de mensen bijvoorbeeld erg trots op hun gastronomische erfgoed. Lokale eetgelegenheden langs de fietsroutes bieden een scala aan traditionele Poolse gerechten, bereid met verse ingrediënten uit de regio. Van hartige pierogi en smakelijke bigos tot zoete obwarzanki en sernik, fietsers kunnen zich verheugen op culinaire verrassingen die hun smaakpapillen zullen prikkelen terwijl ze de schoonheid van Małopolska verkennen.

Hoewel veel van deze routes al operationeel zijn, zijn er nog steeds enkele in ontwikkeling. De VeloRaba, VeloSkawa, VeloPrądnik en VeloRudawa zijn momenteel in de plannings- en documentatiefase. Het is belangrijk voor fietsers om zich bewust te zijn van de voortgang van deze routes en om de meest recente kaarten en beschrijvingen te raadplegen voordat ze aan hun reis beginnen.

Samenvattend biedt het VeloMałopolska-project fietsers van alle leeftijden en niveaus de mogelijkheid om de prachtige regio Małopolska op een duurzame en milieuvriendelijke manier te verkennen.

#visitpoland #polandtravel

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal