Tochten langs Waalse kastelen

Ideaal voor recreatieve e-bikers

Wie in het rijke historische verleden van Wallonië duikt, ontdekt een rijke collectie van belforten, serene abdijen, schitterende tuinen en middeleeuwse kastelen. Van het statige kasteel van Seneffe, over de slotgracht van Lavaux-Sainte-Anne, via het dambordkasteel van Jehay, tot de torens van Chimay… Met de e-bike kun je ze allemaal gaan ontdekken. Ziehier vier fantastische routes boordevol verlokkelijke landschappen en fijne bezienswaardigheden.

Rond het kasteel van Seneffe

• Afstand: 27 km
• Vertrek: Rue Lintermans, Seneffe
• Bewegwijzering: knooppunten 51, 26, 2, 68, 70, 15, 4, 22, 59, 79, 63 en 61

Deze tocht vangen we aan op de pre-RAVeL (L 141) in een heuvelachtige streek, bezaaid met bosjes, meidoornhagen en rijen wilgen en essen. Als we het dorpje Arquennes binnenrijden, stoten we op een bijzondere brug, gerealiseerd door een zekere Gustave Eiffel. Vanaf hier volgen we het oude kanaal Brussel-Charleroi. De oude waterweg dompelt ons onder in de nostalgische sfeer van kanaalpanden en sluiswachtershuisjes.

De reis gaat verder naar Ronquières, met zijn ‘Hellend Vlak’, waar boten een hoogteverschil van 68 meter overbruggen. Sneller dan verwacht komen we weer aan in Seneffe. Tijd te over voor een bezoek aan het 18de-eeuwse kasteel. Er is een museum voor zilversmeedkunst, een orangerie, een volière en een Engels park met een romantische Franse tuin.

In de prachtige Chinese kamers genieten we van huisbereide desserts met naar keuze een heerlijke warme chocolade, smakelijke thee of een kopje koffie, luxedranken in de tijd van de Verlichting! In de zomerperiode serveert men in het salon bloesemdrankjes en fijne sorbets.

Dwars door Unesco-natuurgebied

• Afstand: 36 km
Vertrek: 2 Rue Joseph Lamotte,
Han-sur-Lesse
Bewegwijzering: download gpx of
routebeschrijving op www.visitwallonia.be/fietsen-kastelen

Deze verkwikkende fietstocht van ca. 36 km zit bomvol natuurbeleving. We fietsen langs Waalse pareltjes, zoals het natuurgebied Famenne-Ardenne Unesco Global Geopark, het Domein van de Grotten van Han, het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne en de Brouwerij ‘Brasserie de la Lesse’.

De route start en eindigt in Han-sur-Lesse, waar ook het Domein van Han ligt, met zijn wildpark en ondergrondse grotten. Na het vertrek vanaf de gotische kerk van Han-sur-Lesse genieten we van de aangenaam groene, vlakke route van RAVeL 150. In Wanlin wacht een geweldig uitzicht op de heuvels van de Calestienne.

Vervolgens komen we aan in het kasteel Lavaux-Sainte-Anne op 15 km van Rochefort en 20 km van de Franse grens. De drie musea zijn een bezoekje meer dan waard. Neem onderweg zeker even tijd voor een pauze in de ambachtelijke brouwerij ‘Brasserie de la Lesse’ met drie bieren van hoge gisting: Chinette (blond), Cambrée (amber) en Rouge-Croix (bruin).

Een lus in hartje Haspengouw

• Afstand: 26 km
• Vertrek: Rue du Parc 1, Amay
• Bewegwijzering: download gpx of
routebeschrijving op www.visitwallonia.be/fietsen-kastelen

Deze tocht loopt in het begin over een plattelandsweggetje naar Stockay, echt een typisch Haspengouws dorp. Daarna dalen we af naar Amay, waar we de opeenvolgende meanders van de Maas ontdekken. Kort na de Abdij van Flône volgen we de rivier op de RAVeL langs de rechteroever, in de richting van Ampsin.

Vervolgens klimmen we doorheen het glooiende landschap naar het Haspengouws plateau. Na even de N684 te hebben gevolgd, fietsen we verder naar de 13de-eeuwse Abdij van Paix-Dieu, een oude cisterciënzerabdij, waar ze vandaag heerlijke biertjes brouwen.

Wanneer we Jehay weer naderen, opent het landschap zich. Niet veel later bereiken we het prachtige dambordkasteel met zijn unieke slotgracht. We ontdekken sublieme kunstwerkjes in het curiositeitenkabinet, bezoeken tuinen in Italiaanse stijl met beelden en fonteinen, en een gerestaureerde voormalige moestuin.

Graaflandschap in de Laars van Henegouwen

• Afstand: 47,4 km
• Vertrek: Place Léopold, Chimay
• Bewegwijzering: knooppunten 78, 77, 81, 54, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 66, 60, 59, 50, 51, 52, 53, 54, 81, 77 en 78.

Als afsluiter zoomen we in op een mooie RAVeL die de deelgemeentes van Thiérache en het mooie platteland eromheen doorkruist. We fietsen over de voormalige spoorlijn, die er kwam toen de graaf van Chimay een snelle verbinding met Brussel wilde. We bollen door het Woud van Chimay, een van de grootste bosmassieven van de Belgische Ardennen.

In Momignies verlaten we de RAVeL, om verder door te dringen in een gebied dat meer weg heeft van de rustige rijwegen op het Franse platteland. Achter elke bocht komt een nieuw panorama of een groots landschap tevoorschijn. Plots staan we terug in Momignies, waar ter hoogte van knooppunt 58 een sympathieke ‘bistrot de terroir’ op ons wacht.

Na een korte pauze vatten we de terugweg naar Chimay aan via Villers-la-Tour, aan de rand van de Ardense kalksteenzoom. De langgerekte boerderijen en prachtige houten schuurdeuren onderweg dragen bij tot de charme van deze tocht. 

Op www.visitwallonia.be vind je tal van gratis brochures met thema- en e-bikeroutes. Extra voordeel? Download de VisitWallonia.be Pass en profiteer van voordeeltarieven en speciale aanbiedingen voor musea, attracties en toeristische activiteiten: www.visitwallonia.be/nl/pass.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal