Wind, water en fietsplezier

Ontdek Nederland op Bike & Sail vakantie

De zilte zeelucht en de wind in je haren, op ontdekking in de open natuur. Klinkt dat als een droomvakantie? Op de Bike & Sail trip, een initiatief van reisorganisatie FamilieZonVakanties, combineer je twee mooie manieren om de Nederlandse kust te verkennen: e-bike én zeilschip!

De fiets- en vaarvakantie van FamilieZonVakanties biedt je een unieke manier om Nederland te ontdekken. Aan boord van een historisch zeilschip ga je een week lang op avontuur op het Nederlandse Ijsselmeer of de Waddenzee. Tijdens je zeiltocht meer je aan in de pittoreske dorpjes langs de kust en op de Waddeneilanden, waar je met de (elektrische) fiets de regio kan verkennen.

Bezoek een traditionele bierbrouwerij, ga kokkels opgraven op het strand of bewonder de vele zeehonden en bruinvissen die je onderweg tegenkomt: de Bike & Sail vakantie laat je Nederland zien zoals nooit tevoren.

Voor volwassenen

Doorheen de zomermaanden wordt er elke week -van zaterdag tot zaterdag- een Bike & Sail georganiseerd voor individuen, vriendengroepen of koppels. Je trekt erop uit aan boord van de historische tweemaster Wapen Fan Fryslan, of de driemastschoener Mare fan Fryslan. Een mogelijk programma vind je op www.familiezonvakanties.be.

Kinderen de baas

Voor families met kinderen (vanaf 8 jaar) wordt een speciale afreis georganiseerd. Tussen 13 augustus en 20 augustus zijn kinderen de baas aan boord van het historische zeilschip Klipper Elisabeth. Met comfortabele familiekajuiten en een programma afgestemd op de kids, wordt plezier voor jong en oud gegarandeerd.

Een mogelijk programma (afhankelijk van het weer):

Dag 1: vertrek in Amsterdam.
In de namiddag scheep je in in Amsterdam, waarna het schip naar Monnickendam of Volendam vaart. Vanuit deze haven kan je ‘s avonds nog een mooie wandeling maken door het historische centrum van het voormalige vissersdorp.

Dag 2: van Monnickendam/Volendam naar Hoorn (32 of 51 kilometer fietsen).
Je begint de dag met een bezoek een kaas- en klompenmakerij, met natuurlijk ook een proeverij. Vervolgens fiets je langs de dijken naar Purmerend, in het hart van De Beemsterpolder, zo’n 3,5 meter onder de zeespiegel. De volgende bestemming is Edam, een mooie stad die wereldwijd bekend staat om de met rode of gele was bedekte kaas. Via de hoofddijk langs het IJsselmeer keer je terug naar het levendige Volendam. Tijdens het avondmaal vaart het schip verder naar Hoorn.

 Dag 3: van Hoorn naar Enkhuizen (28 of 39 kilometer fietsen), daarna verder naar Urk.
Deze fietstocht brengt je langs de landelijke dorpjes naar Enkhuizen. Je passeert de Krijgsman, de hoogste molen van Noord-Holland. Enkhuizen is gekend voor zijn statige herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren. In de namiddag vaar je over het IJsselmeer naar de haven van Urk, daar kan je kuieren door de vele charmante straatjes en steegjes.

Dag 4: van Urk naar Vollenhove (37 kilometer fietsen).
Na het ontbijt vaart de Elisabeth naar het Ketelmeer. Bij Schokkerhaven begint de fietstocht door het ‘nieuwe’ land. Over een geasfalteerd fietspad fiets je naar het voormalige eiland Schokland. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 is dit geen eiland meer. Daarna fiets je door naar Vollenhove.

Dag 5: van Vollenhove naar Giethoorn (37 of 49 kilometer fietsen).
Vanuit Vollenhove rij je door een open landschap naar Blokzijl en het Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste zoetwatergebied van Noordwest-Europa. Een ware oase voor planten, dieren en mensen. Je rijdt door het park naar Kalenberg en zo naar het mooie stadje Giethoorn, het kleine Venetië van het Noorden.

Dag 6: vanuit Giethoorn naar Lelystad.
Vandaag geniet je van een hele dag zeilen of ontspannen aan boord, aan jouw de keuze. Tegen de middag komt de Elisabeth aan in Lelystad, de hoofdstad van de provincie Flevoland. ’s Avonds staat er een echte ‘Captains Diner’ op het menu.

Dag 7: van Lelystad naar Blocq van Kuffeler (20 of 29 kilometer fietsen), van Blocq van Kuffeler naar Amsterdam.
’s Morgens krijg je de mogelijkheid om de Batavia-werf te bezoeken, een scheepswerf met een belangrijke maritieme geschiedenis, of je kan gaan shoppen in Batavia-stad. Je laatste fietstocht gaat door de Oostvaardersplassen, een bekend natuurgebied. Geniet van de prachtig beboste gebieden, uitgestrekte rietvelden en moerassen. ’s Avonds geniet je van een afscheidsdiner aan boord.

Dag 8: afscheid in Amsterdam.
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van de bemanning, het schip en de andere deelnemers. Samen terugkijkend op een onvergetelijke fiets- en zeilvakantie.

Voor meer informatie over data, mogelijke programma’s en prijzen, kan je terecht op www.familiezonvakanties.be.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal