Als een kind in een snoepwinkel

Koen Kennis over het test event in Antwerpen

Op zaterdag 12 maart 2022 wordt het Antwerpse Park Spoor Noord het decor van het grootste e-bike test event van België. Fervente e-bikers en nieuwsgierigen zullen er meer dan 250 verschillende modellen aan de tand kunnen voelen op een afgesloten parcours van zo’n 1,5 kilometer lang. “Een mooi initiatief”, zegt Koen Kennis, de Antwerpse Schepen van Mobiliteit. “Ik herinner mij mijn vorige bezoek aan dit event, en het grote aanbod. Ik voelde me toen als een kind in een snoepwinkel. Wellicht zal ik ook nu ogen en tijd te kort komen om alles uit te proberen wat mijn belangstelling wekt.”

Dat de e-bike een nieuw mobiliteitstijdperk inluidde, weet ook de Schepen. “De e-bike is een game changer gebleken waarmee mensen hun mobiliteitsgedrag herbekijken. Middellange afstanden werden plots overbrugbaar, en dat is dan weer nodig om onze steden bereikbaar en leefbaar te houden.”

Antwerpen fietst

Net zoals het test event, draagt ook Stad Antwerpen haar steentje bij aan een duurzame mobiliteit. “De stad werkt sinds 2016 toe naar een modal split 50/50 waarbij in de kernstad minstens 50% gebruik gemaakt wordt van duurzaam vervoer. Daarvoor investeren we in infrastructuur en sensibiliseren we. We hebben op Antwerps grondgebied 648 km fietspaden, en zijn dankzij de fietsostrades steeds beter verbonden met de regio. Daarvoor werken we intensief samen met de provincie en de gemeenten die deel uitmaken van de Antwerpse Vervoerregio.”

“Volgens de laatste cijfers telde Antwerpen in 2020 27% meer fietsers dan in 2015. Grote winsten werden geboekt dankzij de komst van de e-bike. De helft van de werknemers van de Vervoerregio Antwerpen gebruikten begin 2020 duurzame vervoersmiddelen voor hun woon-werkverplaatsingen. Ook hebben we via de werkgeversaanpak van Slim naar Antwerpen contact met een groeiend aantal bedrijven, niet alleen om hun werknemers te laten kiezen voor duurzaam vervoer, maar ook om hun logistieke bewegingen te vergroenen. Voor de last mile-verplaatsingen zijn een aantal ontwikkelingen op de e-bikemarkt zeer interessant.”

Deelfietsnetwerk met e-bikes

Stad Antwerpen heeft nog een verrassing in petto voor de e-biker. “Dit voorjaar lanceren we, in samenwerking met de Vervoerregio Antwerpen, Lantis en aanbieder Donkey Republic, het eerste elektrisch deelfietsnetwerk van België. Het gaat om een netwerk met 1650 elektrische deelfietsen, verspreid over 33 steden en gemeenten. Tegen de herfst moet de volledige uitrol achter de rug zijn. Dit netwerk moet ons helpen om de modal split nog meer aan te scherpen in woon-werkverkeer.”

Ben je op zoek naar een e-bike, maar kan je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen? Of ben je gewoon benieuwd of dat elektrisch duwtje in de rug iets voor jou is?
Registreer je gratis voor het test event in Antwerpen (12 maart), Zolder (9 april) of Nieuwpoort (23 april), en test naar hartenlust e-bikes en speed pedelecs.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal