Fietsen in Wallonië

Nieuwtjes en wetenswaardigheden

De heuvels en hellingen van Wallonië en de Ardennen zijn even wereldvermaard als de vele bezienswaardigheden onderweg. Geen wonder dat fietsers er graag op ontdekking gaan. Uitdagende tochten, leuke (gezins)uitjes, een RAVel, erfgoed- of knooppuntroute… Hier zijn de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden.

1) Via Romea Francigena: volledig bewegwijzerd

De EuroVelo 5-route, oftewel de Via Romea Francigena, is nu volledig bewegwijzerd met de bordjes ‘EV5’. De unieke langeafstandsroute meet 3900 kilometer in totaal en loopt helemaal van Canterbury (in Engeland) naar Italië, om via een passage door Rome in het havenstadje Brindisi te eindigen. Het Belgische traject schotelt je in tien delen zowel natuur, architectuur, cultuur als brouwerijerfgoed voor.

Het meest gezinsvriendelijk zijn de etappes van Leers-Nord naar Ronse en van Namen naar Dinant. Wie van een uitdaging houdt, is de tocht van La Hulpe naar Waver een must. Opgelet: verwar de fietsroute Via Romea Francigena niet met de wandelweg Via Francigena. Vertrek- en eindpunt blijven hetzelfde, maar de wandelweg passeert niet in België of Luxemburg.

      Praktisch

  • Lengte (Belgisch deel): ca. 400 km
  • Begin- en eindpunt: Leers-Nord (Estaimpuis) – Martelange
  • Verbindingen met andere routes: knooppuntnetwerk, fietsroute LF6-Vlaanderen, verschillende RAVeL-routes
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot gevorderd, afhankelijk van de etappe

2) Spoorlijn 156: nieuwe lus mogelijk

Stoombaan van 3 Vallées (© WBT – Bernard Carbonneaux)
De Citadel van Namen (© WBT – Anibal Trejo)

Een toptip is de fietstocht langs spoorlijn 156, die ooit het Franse dorp Anor via Chimay en Mariembourg per trein met Hastière verbond. Dankzij enkele recente aanpassingen aan de route, waaronder een nieuwe sectie tussen Aublain en Mariembourg, kun je nu een 57,5 km lange lus maken vanuit citadelstad Namen.

Op enkele stations en een baanwachtershuis na doet niets nog vermoeden dat dit ooit een spoorlijn was. Wat zie je wel? Bossen, venen, brugjes en rivieren, het kasteel van de prinsen van Chimay, een toeristisch stoomtreintje, brouwerijen en gastronomische specialiteiten… Tip: bezoek onderweg de Aquascope van Virelles. Dat natuurcentrum op de oevers van het meer van Virelles boeit jong en oud met de pracht en praal van wat de natuur biedt.

3) Provincie Luik: knooppuntennetwerk

Op enkele nog ontbrekende links na is vrijwel het gehele grondgebied van de provincie Luik nu bezaaid met fietsknooppunten, een ingenieus systeem waarmee je gemakkelijk en zonder kaart je eigen routes uitstippelt, aan de hand van knooppuntnummers die ongeveer 5 tot 8 km uit elkaar liggen. De uitgekozen wegen en paden zijn veilig en aangenaam om te fietsen. Ze voeren je langs de mooiste plekjes en toeristische troeven van de streek.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een lus door het land van Herve, met zijn vele boomgaarden en hagen, en enkele van de mooiste dorpen van Wallonië? Een route langs de Maas of doorheen Terres-de-Meuse en de pittoreske agrarische regio’s van Condroz en Haspengouw behoren eveneens tot de mogelijkheden. Ideeën genoeg voor een minivakantie van één of meer dagen. En of het knooppuntnetwerk van de provincie Luik groeit en bloeit!

4) Unesco-route: op twee wielen

Liefhebber van cultuur en historische rijkdommen kunnen op de Unesco-route aansluiten. In elf etappes bezoek je het mooiste erfgoed van Wallonië, waaronder enkele Unesco-parels. Al fietsend ervaar je je pas echt hoe contrastrijk de landschappen zijn: de Henegouwse vlaktes, de oevers van de Maas, de heuvels van de Condroz en de geheime valleien van de Ardennen. Neem je tijd, want er valt heel wat te bekijken en te ontdekken.

Minder drukbezocht is het laatste deel, van Raeren naar de opmerkelijke mijnsite van Blegny. De smaakpapillen verwennen we onderweg met een Hervekaas, een abdijbiertje en de kleine kunstwerkjes van chocolatier Didier Smeets.

       Praktisch

  • Aantal etappes: 11 van tussen 24 en 68 km (493 km in totaal)
  • Begin- en eindpunten: Tournai, Mons, Binche, Thuin, Charleroi, Dinant, Ciney, Durbuy, Spa, Waimes, Raeren, Blegny
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk – gemiddeld

5) Autovrij reizen in Wallonië

Per e-bike ontdek je Wallonië sowieso al in langzame modus, maar waarom laat je je auto niet helemaal thuis? Per trein kun je immers perfect naar de andere kant van de taalgrens reizen! Mits betaling van een bescheiden fietssupplement kan je fiets trouwens gewoon mee. Heel wat routes vertrekken en eindigen sowieso in de buurt van een treinstation. Bovendien stelt Wallonië België Toerisme enkele schilderachtige fietsbestemmingen voor, die je onderling aan elkaar kunt koppelen tot een prachtige en duurzame vakantie.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal