Hoe denken Europeanen over e-bikes?

Wie zegt dat e-biking booming business is, trapt een open deur in. Telkens wanneer verkoopcijfers verschijnen, blijkt de groei exponentieel. De toekomst is gewoon elektrisch. Volgens de State of the Nation 2022, het jaarlijkse rapport van Shimano, heeft elke e-biker daar zijn eigen drijfveren voor.

“The State of the Nation is een van de meest diepgaande recente studies naar de kijk op e-bikes,” zegt Jonathan Davis, pr- & communicatiemanager bij Shimano Europe. “Een enquête bij ruim 15 500 mensen in heel Europa peilt naar de motieven van e-bikegebruikers, zodat we meer inzicht krijgen in hoe mensen tegen e-biken en fietsen in het algemeen aankijken.”

No way back

Het voorbije jaar stegen de prijzen voor energie en levensonderhoud enorm. Om kosten te drukken, grepen Europeanen voor hun verplaatsingen opvallend vaker naar de e-bike. Een duidelijk verschil met 2021, toen e-biken in volle pandemie populair werd als alternatief voor het openbaar vervoer.

Voeg daar nog het gezondheidsvoordeel bij, en je snapt: once you go e-biking, there is no way back. Nog een boodschap voor de beleidsmensen: 31% van de ondervraagden die een e-bike willen kopen of gebruiken, denkt dat een betere fietsinfrastructuur belangrijk is. Laat de fietsostrades en de brede fietspaden dus maar komen!

 

Fietsleasing

Fiets jij ook naar het werk om je kosten voor het woon-werkverkeer naar beneden te halen? Dan ben je zeker niet de enige. Veel werkgevers (zowel privé als de overheid) betalen dan ook een fietsvergoeding en steeds meer bedrijven hebben een fietsleasingaanbod.

Vraag best eens na of het in jouw bedrijf niet ook kan. Het zorgt elke maand voor een leuk extraatje op je rekening en het heeft een positieve impact op onze leefomgeving; een en ander trekt veel e-bikers over de streep om meer op de pedalen te gaan trappen.

De opmars van de e-bike is gewoon niet meer te stoppen.

Groene stroom

In heel Europa zegt gemiddeld 33% van de ondervraagden dat de verminderde milieu-impact een belangrijke reden is om te fietsen. In Europese landen die recent door extreme hitte en droogte getroffen zijn, zien we nog veel hogere percentages (Italië: 51%; Spanje: 46%).

Vooral achttien- tot vierentwintigjarigen maken zich zorgen om de milieulast, al wordt het item ook bij oudere generaties steeds belangrijker. Laad je je batterij op met groene stroom? Bravo, helemaal top!

Preventief onderhoud

E-bikes vergen algemeen genomen iets meer onderhoud dan traditionele fietsen. Door het gewicht van de fiets en het koppel dat de trapondersteuning produceert, slijten de banden en de aandrijving sneller.

Dat is geen probleem, tenzij voor de 12% Europeanen die pas naar een fietsen-
maker gaan, als hun fiets het niet meer doet. Een jaarlijks nazicht is nochtans een zegen voor je e-bike. Preventief onderhoud helpt immers dure reparaties en klachten te voorkomen. 

Groot aanbod fietsaccessoires

Shimano Benelux is de officiële distributeur van Shimano in België, Nederland en Luxemburg. Het merk is vooral gekend voor zijn versnellingssystemen, maar het heeft ook een groot aanbod fietsaccessoires in zijn gamma.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal