Limburg fietsland

Amstel, Geul en Cauberg

“Waar in ’t bronsgroen eikenhout, nachtegaaltje zingt, over het malse korenveld, het lied des leeuweriks klinkt; Waar de hoorn des herders schalt, langs des beekjes boord.” Zo klinkt van oudsher het Limburgs volkslied. Daar hoort zeker ook nog bij: waar de ketting rustig maalt, onder de wielen het asfalt zoemt. Wie Limburg zegt, zegt fietsland.

Nachtegaal noch leeuwerik laten zich horen, wanneer we inchecken in Hotel Valkenburg by Mercure aan de Leeuwhof, op de terreinen waar eertijds bierbrouwerij De Leeuw huisde en op minder dan tien minuten lopen van het centrum. Het onthaal is vriendelijk, de kamer ruim en netjes. Er is een bar en een uitgebreid ontbijt. Een restaurant heeft het hotel niet, maar in Brasserie De Beren aan de overkant kun je gezellig en betaalbaar tafelen in een rustieke sfeer. Vlakbij ligt het Museum Romeinse Catacomben. In Margaten kun je ook nog een kerkhof uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken; de Vaalserberg nabij het drielandenpunt in Vaals is het hoogste punt van Nederland en in de omliggende wijngaarden kun je lokale wijn proeven.

Ervaringscentrum

Hoe klein ook, Valkenburg lokt veel toeristen. Er is een Casino, een Thermae 2000 voor de wellness, mergelgrotten en een openluchttheater. Met de kerst komen er op twee maanden tijd ongeveer driehonderdduizend mensen vanuit de hele wereld naartoe. Een eindje verderop ligt shoppingstad Maastricht en ook het Aken van Karel de Grote is niet heel ver uit de buurt. De meeste bezoekers komen echter om te fietsen.

Valkenburg en omgeving is dan ook het kloppende hart van fietsend Nederland, dat massaal wielerliefhebbers uit België en Duitsland trekt. Sinds 2019 is er ook het Shimano Experience Center. In dat ervaringscentrum maak je niet alleen kennis met de Shimano-producten, je kunt er ook onderdelen kopen, fietsen testen en je fietshouding laten nakijken.

 

“De meeste bezoekers van Valkenburg en omstreken komen om te fietsen.”

 

Ware snoepwinkel

Voor elk type fietser is er wat wils, behalve dan voor de ‘gewone’ stadsfietser. Je kunt er de fietskledij en de schoenen van Shimano ruiken en voelen, maar ook fietshelmen van Laser, zadel- of stuurpennen, fietspompen of fietstassen van Pro. Je vindt er sturen, schoenplaatjes, klikpedalen, tot en met speciale e-bikeschoenen met een platte zool die een beetje stijf is… Van Tourorganisator ASO mag het Center sinds vorig jaar trouwens ook aan de Tour de France gelinkte parafernalia verkopen. Kortom, een ware snoepwinkel.

Dat Shimano in het profpeloton een grote naam is, merk je aan de fietsen van profploeg DSM, de Pinarello-fiets van ex-Tourwinnaar Egan Bernal en de gele Canyon van Mathieu van der Poel; die gesofisticeerde, vederlichte machine kreeg hij toen hij de gele trui droeg. Bijzondere aandacht ook voor Philippe Gilbert, vier keer winnaar van de Amstel Gold Race en in 2012 wereldkampioen bij de profs in… jawel, Valkenburg.

Ga eens goed zitten

Het Experience Center is een walhalla voor de fietsfanaat. Je vindt er de nieuwste versie van het Shimano 105-schakelsysteem, de di2 (digital integrated intelligence), helemaal elektrisch, en systemen van Dura Ace en de Ultegra. Canyon verkoopt zijn fietsen uitsluitend online, maar hier kun je ze komen testen. Er is ook de Amstel Gold Race-ruimte met een overzicht van oud-winnaars en parcoursen. Je kunt er een kop koffie drinken met een stukje Limburgse vla en natuurlijk kun je jezelf laten testen.

 

“Het Shimano Experience Center is een waar walhalla voor de fietsfanaat.”

 

Goed op je fiets zitten is immers belangrijk. Je fiets kan zowel in de hoogte als in de breedte aan jou worden aangepast. Testen kan tweeërlei: met je eigen fiets naast een testmodel, of je laat je maat nemen en dan wordt je fiets ingesteld op jouw arm- en beenlengte. Hoeken worden gemeten, evenals zadeldruk, druk op de pedalen, of je niet te ver naar voren of naar achteren zit. Bovendien kun je voor een dag een fiets huren om de regio te verkennen.

Door het heuvelland

Alle heuvels van Nederland liggen hier in de buurt. Vooral de Cauberg heeft een mythische reputatie. Zuid-Limburg is een lappendeken van fietsroutes die allemaal aan elkaar gelinkt zijn. Je kunt van de ene route zomaar in een andere overgaan, en ook voor mountainbikers bestaat een aantal uitgestippelde routes. Na je tocht kun je in het Center douchen en een pastamaaltijd krijgen of een stukje taart.

De dienstverlening is zonder meer uitstekend: de fiets is op onze maat afgesteld en blinkt in de winterzon. We krijgen een plannetje mee, een gps aan het stuur en een noodnummer voor in geval van. Uit de drie borden met stukken van het Gold Race-parcours kiezen we optie drie. Bij het vertrek kabbelt de Geul ijzig kalm voorbij. Het is nauwelijks voor te stellen dat dit onschuldige riviertje de Valkenburgse binnenstad in 2021 overstroomde en dat het wassende water op één na alle bruggen stuksloeg.

Mythische Cauberg

We trekken richting Cauberg. Je hoeft echt geen Mathieu van der Poel of Wout van Aert te zijn om hier lekker te fietsen. Meteen valt op hoe soepel de fiets schakelt. De ondersteuning heeft slechts drie standen en heeft nauwelijks een handvol tandwielen achteraan, maar het palet is toch breed genoeg om elke helling aan te vallen.

Boven op de Cauberg blijkt hoe ontspannen fietsen het hier is. De fietspaden zijn breed en afgescheiden van de weg. Er is weinig verkeer, route drie staat overal duidelijk aangegeven. Het is heerlijk peddelen langs berijpte velden en kleinschalige dorpjes met vakwerkhuizen. De provincie Limburg zorgt ervoor dat bepaalde heggen mooi blijven staan en de natuur haar typische karakter behoudt.

Ontspannen fietsen

Nederland is gewoon een fietsland. Via de fietsknooppunten kun je zelf je tocht uitstippelen, of met de app ‘Route.Nl’. Je kunt richting België fietsen, of naar het drielandenpunt in Vaals, of een tochtje plannen langs kastelen. Elke route is even mooi. De heuvels zijn het hoogst aan de zuidkant van de stad. Omdat hij zo steil is, mag je de Keutenberg niet per fiets afrijden. Het is daar overigens ook een stiltegebied, waar geen auto’s mogen komen.

 

“Gebruik de ondersteuning verstandig, en fietsen is hier perfect haalbaar.”

 

Als je de ondersteuning verstandig gebruikt, is fietsen in dit heuvelland perfect haalbaar. We fietsen meestal op stand één, die het minste verbruikt. Als de weg helt, steken we een tandje bij; pas halfweg de klim klikken we naar drie. De fiets voelt uitstekend aan, soepel en veilig. Dalen met een racefiets vergt durf en behendigheid; dat is nu anders: je zit rechtop, hebt een ruim overzicht, de brede banden garanderen evenwicht en je schijfremmen geven vertrouwen.

Even snelheidsduivel

Eens uit het bos voel je weer de wind om je hoofd. Mijn ogen tranen, gelukkig zijn we erop gekleed. Enkel de toppen van onze vingers lijden. Toch blijft het genieten van het gebrek aan auto’s, de rust en de stilte, en het uitzicht op het glooiende landschap. Ik laat de remmen los en stort me in de afdaling, niet roekeloos maar toch wel snel.

Je fiets is echt je stalen ros en je hebt er de controle over. Enigszins verbijsterd zie ik op de teller het magische cijfer vijfenveertig oplichten. Dat is snel voor een recreant! Een enkele keer raken we de weg kwijt voor we weer de Leeuwhof opdraaien. Weer is de ontvangst zeer vriendelijk. Nooit heb ik meer genoten van een lekker warme kop koffie en een hartig stukje Limburgse rijsttaart.

www.visitzuidlimburg.nl

www.shimano-ec.com

Heuvel op, heuvel af

De schrikwekkend steile berg in Berg en Terblijt ligt bruusk om de hoek. De e-bike duwt je evenwel moeiteloos naar boven. We schamen ons een beetje, wanneer we een jong koppeltje voorbijfietsen dat zich op gewone fietsen zonder ondersteuning omhoog worstelt met achterop een peuter in een stoeltje. Op het ‘vals plat’ boven vraag je je af hoe die doorgewinterde profs dat doen tijdens de lokale wielerklassieker, de Amstel Gold Race: heuvel op, heuvel af, op bochtenrijke smalle wegen, zo’n tweehonderdzeventig kilometer op pakweg een uur of zes. Onze zeventig kilometer op de e-bike zullen om en bij de drie uur in beslag genomen hebben.

Valkenburg aan de Geul

De naam ‘Falchenberch’ duikt voor het eerst op in 1041. Hij refereert aan de vesting (burg) waar in de middeleeuwen de valkenjacht populair was. Het huidige Valkenburg is eerder een wat fors uitgevallen dorp, gelegen in het dal dat het riviertje de Geul heeft gevormd. De omgeving is heuvelachtig en bosrijk, en dus een trekpleister voor wie graag op de fiets zit.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal