Ontdek Scandinavië vanop je stalen ros

Nordic stippelt de fietsvakantie van je dromen uit

Glooiende velden, oneindige landschappen, duizenden meren, charmante eilandjes, bruisende steden en een uitgebreid netwerk van aangegeven fietsroutes. Al zijn gerenommeerde fietslanden als Nederland of Duitsland dichter bij huis, toch zijn er voor de fietsliefhebber redenen genoeg om voor een fietsvakantie in Scandinavië te kiezen. Smeer je kuiten alvast in en pomp de banden op, Nordic neemt je mee op een avontuurlijke reis door het fietsvriendelijke Hoge Noorden.

Denemarken: het fietsland bij uitstek
In Kopenhagen wordt het verkeer gedomineerd door fietsers.

Kopenhagen werd ooit uitgeroepen als Europa’s fietshoofdstad en zodra je hier aankomt begrijp je waarom: deze stad is gebouwd en ingericht met fietsen in het achterhoofd. In 2022 start het fietsevenement van het jaar, de Tour de France, zelfs in de Deense hoofdstad.

Met meer fietsen in de stad dan auto’s is de tweewieler hier koning.

Je merkt het, fietsen is dé uitgelezen manier om je doorheen Kopenhagen te verplaatsen. De locals geven alvast het goede voorbeeld: met meer fietsen in de stad dan auto’s is de tweewieler hier koning. Haal de flandrien in je naar boven en fiets langs de talrijke bezienswaardigheden.

Over kasseistraten en door glooiende velden, Funen is een fietsparadijs.

Na een bezoek aan de bruisende stad kan je de tocht verderzetten naar het platteland van Denemarken. Alle regio’s zijn namelijk met elkaar verbonden door meer dan 12.000 km aan bewegwijzerde routes. Moeilijk om een regio te kiezen dus, maar toch springt er één bestemming uit: het eiland Funen. Dit eiland staat ook bekend als ‘fietseiland’. Het is dan ook een waar paradijs: je fietst langs de kust, door het frisgroene platteland, door bossen en langs kleine weggetjes met weinig verkeer.

Zweden: door bossen en langs duizenden meren

Denemarken is dan wel het fietsland bij uitstek, buurland Zweden moet ook zeker niet onderdoen. Zoek je een vakantie vol variatie? Dan is Zweden voor jou de perfecte bestemming. De talrijke fietsroutes brengen je langs de uitgestrekte kustlijn, de nationale parken, de duizenden meren en de diepgroene bossen.

Je e-bike neem je makkelijk mee op de veerboten die je van eiland tot eiland brengen.

De mogelijkheden in Zweden zijn eindeloos. Zo kan je bijvoorbeeld de wereldbekende Kattegatleden fietsen. Op deze 370 kilometer lange route ontdek je de Zweedse westkust, van Helsingborg tot Göteborg. Een aanrader, want je leert ook de prachtige Bohuslän-archipel kennen: je e-bike neem je makkelijk mee op de veerboten die je van eiland tot eiland brengen.

Wil je het pure Zweedse plattelandsleven ervaren? Dat doe je in de provincie Skåne, gekenmerkt door de boerderijwinkeltjes met verse appelcider en knalgele koolzaadvelden.

Klaar om zelf Scandinavië te ontdekken? Reisorganisatie Nordic helpt je graag bij het uitstippelen van jouw ideale sportieve vakantie. Mountainbiken in de bergen, de ongerepte natuur verkennen per kajak, met de rugzak op meerdaagse wandeltocht of fietsen langs duizenden meren? Jij kiest zelf hoe actief je vakantie wordt.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal