Aan het station
De NMBS heeft ook een netwerk van bewaakte fietsparkings aan de stations. Wat meer veiligheid komt met een kleine prijs. Zo betaal je 7,50 euro per maand (als je een treinabonnement hebt, anders is het 12,50 euro) voor een plaatsje in de NMBS-fietsparking mét toegangscontrole. Ook voor buitenmaatse fietsen als longtails en bakfietsen.
Fietsparking te huur
In Antwerpen kan je je fiets, e-bike of bakfiets ook veilig en bewaakt stallen in de parkings Q-Park Steendok of Q-Park Kooldok voor 6,90 euro per maand, en in Mechelen in Q-Park Bruul voor 64,11 euro per jaar. Maar dat wordt wat duur als je alleen maar een werkbezoekje van een dag of een weekend citytrippen had gepland. Veel steden richtten afgesloten buurtparkings in of plaatsten zogenaamde fietstrommels, bedoeld voor bewoners of pendelaars die er een plaatsje huren voor een langere periode.
Handige apps
Als je alleen een openbare stalling op straat zoekt, dan komt de app Velo Parkr van pas. Als je op de kaart klikt, weet je meteen hoeveel plaatsen er zijn. Geparkeerd? Dan kan je dat aanvinken; zo weet de app waar je je fiets hebt gelaten zodat je die ook weer gemakkelijk terugvindt. Velo Parkr is er alleen voor iOS (Apple), niet voor Android.
Zoek je een overdekte stalling, dan is Google Maps nog het eenvoudigste instrumentje. Zoek op ‘fietsparking’ of ‘fietsenstalling’ in de buurt, en je krijgt in één oogopslag de dichtstbijzijnde parkings.
Velopark
Je kan ook vertrouwen op het platform www.velopark.be. Je vindt er een overzicht van 3.020 fietsstallingen in heel België. Het zijn ze niet allemaal, maar toch is dit het grootste overzicht dat je kan vinden. Velopark is een project van Fietsberaad Vlaanderen, het biedt open data als instrument voor De Lijn, de NMBS, de steden en gemeenten. Je kan zoeken op gemeentenaam en je krijgt dan een kaartje met de stallingen in die stad of gemeente te zien, telkens met informatie over de openingsuren, de eventuele prijs, of er bewaking is en zo meer. Er is geen handige app aan gekoppeld, wat wel jammer is.
Fietsregistratieplatform Mybike
Heb je een geschikte fietsstalling gevonden en je tweewieler vastgemaakt met een stevig fietsslot? Goed zo! Voor nog een beetje extra zekerheid kan je je fiets dan nog registreren via Mybike. Dankzij dit initiatief van de federale overheid kan je je fiets online registreren en nadien identificeren met behulp van een sticker.
Hoe werkt het? Je registreert je fiets via www.mybike.belgium.be, waarbij je het model, type, serienummer, de winkel waar je de fiets gekocht hebt en zo meer ingeeft. Als je dat gedaan hebt, kan je een sticker met een uniek identificatienummer en een QR-code bestellen. Die stickers zijn moeilijk te verwijderen en UV- en weersbestendig. Als je je fiets als gestolen rapporteert, zal iedereen die de QR-code scant of het identificatienummer checkt weten dat de fiets gestolen is. Ook de politie. En hopelijk komt het zover niet, want de sticker schrikt als het goed is potentiële dieven af.