Niet meer, maar betere kilometers

Igor Philtjens over het test event in Zolder

Op zaterdag 9 april 2022 wordt het circuit van Zolder omgetoverd tot een indrukwekkend testparcours. Niet voor brullende racewagens of motorfietsen, maar voor e-bikes en speed pedelecs. Fervente fietsers en nieuwsgierigen kunnen er meer dan 250 verschillende modellen aan de tand kunnen voelen op een gevarieerd parcours van zo’n 1,5 kilometer lang. “Een event als dit past perfect binnen ons DNA”, vertelt Igor Philtjens, gedeputeerde van Provincie Limburg. “Wat is er nu een uniekere locatie voor e-bike enthousiastelingen om een elektrische fiets uit te testen dan een racecircuit?

“Met verbazing volg ik de vele, innovatieve ontwikkelingen op de markt van de e-bikes. Met Bike Valley in Beringen huisvest Limburg bovendien sterke staaltjes van innovatie. De nieuwe e-bikemodellen opvolgen elkaar in een razendsnel tempo op. Keuze over dus. Ofwel, hij die kan kiezen, heeft een probleem. Testen kan in dit geval zeker helpen! Persoonlijk zou ik een elektrische trekkingfiets uitproberen. Ik heb me laten vertellen dat dit type geschikt is voor zowel ontspannen vrijetijdsritjes als voor heuvelachtige routes. Met het Haspengouwse landschap in mijn voortuin en de Voerstreek in mijn achtertuin is dit type een testrit waard!”

“Dat er dit jaar een Limburgse editie van het Alles over E-bikes test event zal plaatsvinden, onderstreept dat onze provincie op het vlak van fietsbeleving heel wat te bieden heeft. Het event past perfect binnen ons DNA en haakt aan bij onze pioniersrol, die we niet alleen met ons fietsknooppuntennetwerk speelden, maar ook op het gebied van elektrisch fietsen. Meer dan 10 jaar geleden, in 2011, namen we al het initiatief om een 50-tal laadpalen te plaatsen bij fietscafés. Intussen kan je dus de batterij van je fiets – én die van jezelf – opladen in 125 Limburgse fietscafés.”

Verkeersveiligheid troef!

De impact van de e-bike op de fietsgewoontes van Limburg, is aanzienlijk. De provincie blijft dan ook volop inzetten op veilige fietsinfrastructuur. “Door de opkomst van de e-bike kan de afstand van de woning tot het werk eenvoudig al fietsend worden afgelegd. Maar ook de recreatieve fietser, jong én oud, kan op een e-bike langere afstanden op ons fietsroutenetwerk afleggen en zo genieten van de natuurrijkdom in onze groene provincie. Uit het laatste grootschalige fietsonderzoek van Visit Limburg bij recreatieve fietsers blijkt dan ook dat 45% van de recreatieve fietsers kiest voor een elektrische fiets.”

“Veiligheid en comfort voor onze fietsers zetten we voorop. Limburg gaat niet voor méér kilometers aan fietspaden, maar voor de beste kilometers! Zo hebben we een onderzoek opgestart waarin we de veiligheidsknelpunten op ons toeristisch fietsroutenetwerk zullen inventariseren, definiëren en prioritair aanpakken. Op deze manier vergroten we de verkeersveiligheid, wat hopelijk nog meer mensen zal overtuigen van het recreatief én functioneel nut van de (e-)fiets.”

Veiligheidsknelpunten inventariseren, definiëren en prioritair aanpakken.

Pionier in het fietslandschap

Limburg pionierde 26 jaar geleden met het fietsroutenetwerk volgens een knooppuntensysteem. “Dit is nog steeds onze grootste troef. Zo telden we vorig jaar maar liefst 3,7 miljoen fietsers op ons netwerk. Het succes is tevens toe te schrijven aan de fietsbelevingen, die we realiseerden langs de 2.000 kilometer fietspaden en die kaderen binnen het belevingsprogramma Cycling Synergy van Visit Limburg. Op het belevingstraject Fietsen door het Water in Bokrijk volgde Fietsen door de Bomen in Bosland en Fietsen door de Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen.”

Op dat élan van vernieuwing gaat Limburg verder. “De toekomstige fietsbelevingen Fietsen onder de Grond in Mergelland, het Fruitspoor in het zuiden van Limburg en het Kolenspoor in de Mijnstreek zijn al in ontwikkeling. Door op strategische plaatsen op het netwerk een belevingslaag toe te voegen, komen fietsers in interactie met het landschap. Ten slotte zullen we de komende jaren ook extra investeren in rust en belevingsplaatsen, getrouw ons credo: niet meer, maar betere kilometers.”

Ben je op zoek naar een e-bike, maar kan je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen? Of ben je gewoon benieuwd of dat elektrisch duwtje in de rug iets voor jou is?

Registreer je gratis voor het test event in Antwerpen (12 maart), Zolder (9 april) of Nieuwpoort (23 april), en test naar hartenlust e-bikes en speed pedelecs.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal