5 tips om het rijbereik van je e-bike te vergroten

Het rijbereik van je e-bike hangt af van verschillende factoren: je rijstijl, de gezondheid van je batterij en zelfs je bandendruk. Behaalt jouw e-bike niet de afstand die de fabrikant belooft? Dan geven wij je graag enkele handige tips!

De lithium-ion batterij, die we in de meeste e-bikes terugvinden, heeft een beperkte levensduur die bepaald wordt door onder meer het aantal oplaadcycli en de ouderdom van de batterij. Ondanks de zelfregulerende functies van moderne oplaadsystemen, zijn er ook een aantal stappen die je zélf kan ondernemen om je batterij optimaal te laten functioneren.

Bewaar je batterij op de juiste plek

 

Een e-bikebatterij bewaren en opladen doe je best bij een gematigde temperatuur tussen 5 en 20°C. Parkeer je je e-bike op een hete zomerdag? Doe dat dan in de schaduw, niet in de volle zon. Wanneer het kwik daalt tot onder het vriespunt, koppel je de batterij beter los om binnenshuis op te laden. Wacht bovendien een kwartier voor je een ijskoude batterij aan netstroom hangt, zo heeft die voldoende tijd om op te warmen.

© Shimano

Varieer de laadcycli van je batterij

 

Net zoals je eigen spieren, presteert je batterij optimaal wanneer ze regelmatig gebruikt wordt. Ook de variatie in laadcycli hebben op lange termijn een impact op de capaciteit van de batterijcellen.

Enkele tips:

  • Rij je batterij niet telkens helemaal leeg, maar laadt op tussen 30% en 60%.
  • Gaat je fiets voor een tijd op stal? Laadt de batterij dan niet tot 100%, en laat ze niet in de lader zitten tijdens de opslag. Een volle lading verkort de levensduur van de batterij.
  • Laad je batterij niet tot 100%, tenzij je het bereik echt nodig hebt. Een batterij die je telkens maar tot <90% oplaadt, heeft een langere levensduur dan een batterij die je regelmatig tot 100% oplaadt.

Elke batterij heeft een maximaal aantal laadcycli te doorlopen vooraleer ze capaciteit verliest. Dit verschilt van fabrikant tot fabrikant, en controleer je dus best zelf in de handleiding. Wanneer je batterij na jaren gebruik merkbaar sneller leegloopt, doe je er best aan ze gewoon te vervangen.

Gebruik een vloeiende rijstijl

 

Ook je eigen rijstijl heeft een impact op je rijbereik. Stop je regelmatig en versnel je hard? Rem je overmatig voor elke bocht? Dan lijdt je batterij daaronder.

Enkele tips om zo vloeiend mogelijk te rijden:

  • Gebruik je ondersteuningsmodi correct. Op een lang vlak pad of tijdens een afdaling heb je wellicht voldoende ondersteuning in een lagere stand (bv. ECO). Hou je maximale ondersteuningsmodi dus voor stevige hellingen of vermoeiende tochten. Je rijbereik kan zo zelfs verdubbelen!
  • Gebruik je versnellingen. Een te hoge versnelling tijdens een beklimming zorgt ervoor dat je batterij en je motor zwaarder belast worden. Schakel dus regelmatig terug, ook wanneer je bijvoorbeeld een lange bocht ziet aankomen.
  • Anticipeer het verkeer. Dat is niet alleen een goede tip voor je bereik, maar ook voor je eigen veiligheid. Maak zoveel mogelijk oogcontact met bestuurders of andere fietsers, zo weet je dat je elkaar gezien hebt en kan je overbodig remmen of versnellen vermijden.
  • Hou je trapfrequentie regelmatig. Een constante cadans geeft een correct signaal naar de motor, wat op zijn beurt energie bespaart en je rijbereik vergroot. Ook hier is de juiste versnelling van belang.

Hou je bandendruk en je aandrijfsysteem in het oog

 

Wrijving: op de e-bike is het een vriend én een vijand. Enerzijds wil je natuurlijk voldoende grip op het wegdek, zonder overmatige wrijving te creëren die je rijbereik doet slinken. Hou daarom je bandenspanning in het oog. De fabrikant van je e-bike heeft de exacte druk genoteerd die jouw fiets optimaal doet presteren. Die spanning vind je terug in je handleiding of op je fietsband zelf.

Naast je banden geneert ook je aandrijfsysteem wrijving. Een onverzorgde, ongeoliede cassette en ketting kunnen daarom ook je rijbereik doen dalen. Smeren maar!

Investeer in een tweede batterij

 

Wanneer je alles geprobeerd hebt, kan de laatste oplossing soms eenvoudig zijn: koop jezelf een tweede batterij. Gezien bijna alle moderne e-bikes een verwijderbare batterij hebben, kan je die op 1-2-3 zelf loskoppelen en vervangen door een opgeladen exemplaar. Let er wel op dat je ook die tweede batterij correct behandelt (temperatuur, laadcycli, etc.), zo verzeker je jaren rijplezier!

Op zoek naar een e-bike met een uitstekend rijbereik? Verschillende modellen vergelijken wordt kinderspel dankzij onze online e-bikecatalogus

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal