Continental: Duurzame e-bikebanden

Als toonaangevende bandenfabrikant legt Continental zich steeds meer toe op de ontwikkeling van autobanden die geschikt zijn voor elektrische voertuigen, maar eveneens op de ontwikkeling van fietsbanden voor e-bikes. Twee aspecten die daarbij aan bod komen – ‘elektrificatie’ en ‘duurzaamheid’ – zijn heel actuele en relevante topics in de maatschappij van vandaag, en daar speelt de Duitse bandenfabrikant dan ook gepast op in.

Steeds meer fietsen hebben elektrische ondersteuning en de e-bike is gewoon niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De ene e-bike is evenwel de andere niet: elektrische stadsfietsen, speed pedelecs (tot 45 km/uur), elektrische mountainbikes (e-mtb), elektrische racefietsen (e-racers) of elektrische gravelfietsen (e-gravel) stellen allemaal andere eisen aan de fietsbanden.

“Welke Continental e-bikebanden zijn het beste voor jouw elektrische fiets?”

Waarom anders?

Heb je voor een e-bike dan echt andere banden nodig dan voor een gewone stadsfiets, vragen heel wat mensen zich wel eens af, en zo ja, waarom? Doorslaggevend daarbij zijn de juiste grip, lekbescherming en een lage rolweerstand. Met een e-bike is de snelheid hoger en door de accu en de motor is de e-bike zwaarder dan een gewone stadsfiets.

Vooral een hoge mate van lekbescherming is belangrijk. Een lekke band is immers bijzonder vervelend. De jarenlange ervaring van Continental in het produceren van fietsbanden laat het merk toe om de juiste band voor elk type elektrische fiets te produceren. In dit artikel gaan we even dieper in op de kenmerken van de e-bikebanden die Continental beschikbaar heeft.

Geschikt voor e-bike

Continental gebruikt twee markeringen om aan te duiden of fietsbanden geschikt zijn voor e-bikes en/of speed pedelecs, namelijk E25 en E50. Bij de ontwikkeling van fietsbanden met die aanduiding heeft Continental dankbaar gebruik gemaakt van de ruim honderd jaar ervaring die het merk heeft op het vlak van bromfiets- en motorbanden. Ziehier een overzichtje van de belangrijkste kenmerken die bij de beide aanduidingen horen:

E25                                                                         E50

lage rolweerstand                                                 lage rolweerstand

goede lekbescherming                                         goede lekbescherming

levensduur getest op elektrische fietsen          ECE-R 75 certificering

geschikt voor e-bikes                                           geschikt voor e-bikes en speed pedelecs

Duurzame fietsbanden

De Urban Taraxagum van Continental is de eerste in serie vervaardigde fietsband gemaakt van paardenbloemrubber. De serieproductie van een band van paardenbloemrubber is een belangrijke mijlpaal in de duurzaamheidsstrategie van Continental. Het paardenbloemrubber dat Continental daarbij gebruikt, wordt in Duitsland verbouwd, gewonnen en verwerkt. Dat is niet zonder belang!

Lokale grondstofwinning vermijdt immers lange transportroutes en draagt bij tot de algehele CO²-reductie in de keten. Het is een band met een comfortabele raceconstructie die tevens ideaal is voor stadsritten. Kortom, hij is geschikt voor iedere fietser, maar spreekt vooral de fietser aan die bewust voor een duurzame levensstijl kiest.

“Continental kiest al jaren voor duurzaam en verantwoordelijk management.”

Paardenbloemrubber

De industrialisatie van de paardenbloemrubberteelt is het onderwerp van het gezamenlijke langetermijnproject ‘Taraxagum’ van Continental en het Fraunhofer Instituut voor Moleculaire Biologie en Toegepaste Ecologie (IME). Taraxagum, zoals de Latijnse benaming van de paardenbloem luidt, moet in de toekomst tevens zijn nut kunnen bewijzen voor een breed scala aan andere producten, zoals auto-, bus- en vrachtwagenbanden, specifieke banden voor landbouwvoertuigen en technische rubberartikelen.

De Urban Taraxagum-fietsband van Continental heeft in 2021 de Duitse duurzaamheidsprijs gewonnen in de categorie Responsible Design, toegekend door een jury van experts. De Urban Taraxagum-fietsband is sinds 2019 op de markt en is speciaal ontwikkeld voor een duurzame levensstijl. Duurzaam en verantwoordelijk management is trouwens al jaren een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie van Continental.

Elektrificatie autobanden

De geavanceerde bandentechnologie van Continental voldoet voorts ook perfect aan de hoge eisen die de toekomst van de e-mobiliteit aan autobanden stelt. Elke Continental-bandenlijn voor personenauto’s van de nieuwste generaties (zomer-, winter- en all-season banden) is zonder meer klaar voor het baanbrekende tijdperk van de e-mobiliteit. Om dat glashelder duidelijk te maken, introduceert het merk de nieuwe EV-markering.

Vanaf de lancering van de Continental PremiumContact 7 zijn alle toekomstige bandenlijnen voor personenauto’s bij Continental op de flank uitgerust met zo’n EV-markering. Eerder geproduceerde autobanden zijn eveneens EV-ready, maar hadden tot nu toe het logo nog niet op hun flank gekregen. Die productlijnen (SportContact 7, EcoContact

ContiRe.Tex-technologie

Duurzame autobanden zijn een topprioriteit bij Continental. De ContiRe.Tex-technologie is daarbij doorslaggevend. Ze zet een nieuwe standaard inzake recyclage, door de karkassen volledig van pet-flessen te maken. Dankzij de hoge normen die Continental hanteert, gaan duurzaamheid en veiligheid daarbij hand in hand. Afhankelijk van de bandenmaat gebruikt ContiRe.Tex negen tot vijftien pet-flessen per band. De technologie is beschikbaar voor de Continental EcoContact 6, PremiumContact 6 en AllSeasonContact (bepaalde bandenmaten).

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal