Fietspech onderweg? De wegenwachter komt eraan!

Pech onderweg hebben we allemaal wel eens. De een kan er al beter mee uit de voeten dan de ander, maar wat als je panne hebt met een e-bike? Een lekke band of een defecte verlichting valt nog wel op te lossen, maar bij problemen met je aandrijving, remmen of accu, of bij een spaakbreuk of een gebroken ketting krab je je wellicht in de haren…

Gelukkig bestaat er zoiets als fietspechhulp. Die service is niet zo gekend als pechhulp voor auto’s, maar eigenlijk is het precies hetzelfde: bij pech onderweg bel je een noodnummer en de hersteller komt ter plaatse. Wel opletten: de manier waarop je wordt geholpen, verschilt per dienst, en ook de voorwaarden en extra’s lopen uiteen.

Meteen ter plekke?

Verschillende pechhulpdiensten hebben repatriëring als uitgangspunt. Dat geldt vooral voor de service die verzekeraars bieden, evenals voor pechhulp die bij een lidmaatschap van de Vlaamse Wielerbond en sommige Nederlandse wielerclubs inbegrepen is. Philip Duyck (Enra): “Bij onze fietsomniumverzekering is pechhulp automatisch inbegrepen. De bijstand die we bieden, is inderdaad repatriëring. Kom je onverwacht met pech langs de weg te staan, dan zijn we snel ter plaatse en brengen we jou en je fiets naar je startpunt of eindbestemming van die dag, of rechtstreeks naar de fietsenmaker.”

“Bijstand kan repatriëring zijn, of herstelling meteen ter plaatse.”

Andere serviceverleners helpen je indien mogelijk 24/7 ter plekke uit de nood, onderweg én ook thuis voor de deur. Voorbeelden zijn Touring, ANWB en VAB. Mich Vergauwen (VAB): “In bijna 80% van de gevallen kan onze wegenwachter de fiets meteen weer rijklaar maken terwijl je (eventueel in het voertuig van de hersteller) wacht. Lukt herstellen niet, dan brengen we de fiets naar de meest geschikte fietshandelaar. De fietser rijdt mee.” Sommige andere hulpverleners komen pas ter plaatse als je minstens een kilometer van je startpunt verwijderd bent. Lees dus de kleine letters!

Let op de extra’s

Om de dienstverlener te vinden die het beste bij je past, moet je de extra’s en voorwaarden sowieso goed doornemen. Sanne Over (ANWB): “Naast 24/7 pechhulp onderweg en thuis voor de deur krijgen onze leden ook een gratis fietscheck bij aangesloten fietswinkels, advies over onderhoud, reparaties en de afstelling van hun fiets, en ook juridisch advies, indien ze onverhoopt bij een ongeval betrokken raken.” Bij ANWB geldt dat voor alle types fietsen en e-bikes, maar niet voor speed pedelecs; die vallen bij wegenhulp onder de bromfietsen, waarvoor je wel een gelijkaardige service kunt afsluiten.

“Speed pedelecs vallen onder de bromfietsen, maar een gelijkaardige service kan wel.”

Nog iets om mee op te letten is het aantal interventies, afhankelijk van hoeveel kilometers je maakt. Bij sommige dienstverleners (VAB en Enra) is dat onbeperkt, bij andere niet of is er na een aantal keer een eigen bijdrage (bijv. ANWB). Danny Smagghe (Touring): “Bij Touring zijn, afhankelijk van de gekozen formule, drie tot acht interventies inbegrepen. We lenen ook een vervangfiets als de fiets niet meteen herstelbaar is, en dekken tot 12 500 euro medische kosten. Voor zover ik weet, is dat uniek.” Een handige optie bij Enra is de verlengde garantie, die alles wat in de twee jaar basisgarantie is vervat, met drie jaar verlengt.

Over de grens

Wie graag bikepackingtochten of grensoverschrijdende ritjes maakt, kijkt best na of de landen waarin je fietst, mee zijn gedekt. Touring covert een straal van honderd kilometer buiten België, ANWB en FietsNed (netwerk van mobiele fietsenmakers) helpen je in heel Nederland in België, de VAB-wegenwachter rijdt in de hele Benelux rond, en de repatriëring van Enra geldt in heel Europa. De Vlaamse Wielerbond biedt fietsbijstand in de Benelux plus tot vijftig kilometer over de grens van Duitsland en Frankrijk.

“De meeste serviceverleners sluiten bij pech ‘eigen schuld’ uit.”

Ook goed om weten: sommige pechhulpverleners brengen niet allen jou en je fiets, maar ook een eventuele metgezel en zijn stalen ros weer naar huis. Wel zo handig als je met z’n tweetjes een leuke tocht aan het maken was. Ga je met je e-bike of speed pedelec op reis, dan kun je mogelijk ook terugvallen op je reisverzekering voor medische tussenkomsten of repatriëring na een panne of ongeval.

Altijd geholpen?

Helpt de pechhulpdienst je altijd? Zo mogelijk wel, tenzij de plek waar je strandt, compleet onbereikbaar is, bijvoorbeeld in een natuurgebied zonder paden die voor een auto berijdbaar zijn. De meeste serviceverleners sluiten ‘eigen schuld’ wel uit, bijvoorbeeld wanneer je met een nagenoeg lege accu thuis vertrokken bent, je de actieradius van je fiets overschrijdt of je e-bikeonderhoud zwaar te wensen overlaat.

Wil je problemen vermijden, dan kom je met een minimaal jaarlijks professioneel onderhoud al een heel eind. Een bandenplakset, fietssleutels, een nieuwe binnenband en een pomp bij je hebben, is ook handig. Let wel: bepaalde herstellingen zelf uitvoeren, zoals het demonteren van je achterwiel om een band te herstellen, kan je garantie in het gedrang brengen. Lees de garantievoorwaarden van je fiets dus voor de zekerheid nog eens na…

Meest voorkomende problemen
  • Lekke band
  • Defecte fietsverlichting
  • Lege accu of problemen ermee
  • Ondersteuning valt weg of hapert
  • Haperend of geen display
  • Gebroken ketting of aandrijfriem
  • Ratelende motor
  • Gebroken spaak
Multimodale dekking

De vraag naar fietspechhulp en e-bikeverzekeringen groeit. Tegelijk evolueert het aanbod: minder voorwaarden, meer extra’s, een bredere dekking tot zelfs multimodale dekking toe. Bij de meeste organisaties zijn al je fietsen inbegrepen: niet alleen die van jou, maar automatisch of optioneel ook die van alle gezinsleden. Superhandig is een ‘multimodaal’ contract voor pechverhelping, bijvoorbeeld Move On van Touring, waarbij alle voertuigen van een persoon of een familie op pechhulp kunnen rekenen, dus zowel de auto en een (brom)fiets of motor, als een elektrische step, scooter of e-bike. Bij de meeste andere krijg je een stevige korting als je lid bent (ANWB) of een andere dienst afneemt (VAB, Enra).

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal