Goed verzekerd

Is een omnium nodig?

Hoe zit het met het verzekeren van de wat duurdere tweewielers die elektrische fietsen toch onmiskenbaar zijn? Voor welke categorie is een BA-verzekering bijvoorbeeld verplicht? We zochten het even voor u uit.

Als gesprekspartners voor onze informatieronde gingen we te rade bij enkele verzekeraars. Zo legden we ons vragenlijstje voor aan Alain De Vroey van Safebike, Lieve Dereze van KBC en Philip Duyck van Enra.

Diefstal

Om bij diefstal gedekt te zijn moet je je fiets, als hij niet in gebruik is, met een degelijk slot vastmaken. “Een afschrijving is niet van toepassing,” geeft Alain De Vroey aan. “Gedurende de hele looptijd van de verzekering (maximaal vijf jaar) betalen we de factuurwaarde 100% terug. Schade ten gevolge van de diefstal is eveneens verzekerd. Je kunt ook opteren voor een omniumverzekering; dan is je e-bike verzekerd tegen diefstal, materiële schade en/of verlies, wat ook de reden is, zelfs zonder betrokkenheid van een tegenpartij. Je rijdt zelf tegen een boom, je valt en er is schade aan je fiets? Wij vergoeden die.”

Bij KBC is de diefstaldekking een onderdeel van de verzekering ‘alle risico’s’; ze is dus altijd inbegrepen, verzekert Lieve Dereze. “We verplichten het gebruik van een ART-goedgekeurd slot, categorie 2 of hoger, of een Solid Secure Bicycle Lock, type Gold/Silver. Laat je je fiets onbeheerd achter, dan moet je hem met zo’n slot aan een vast bevestigingspunt vastmaken. Een andere fiets geldt als vast beveiligingspunt. Die preventiemaatregel geldt niet, als je je fiets thuis of in een slotvast privégebouw plaatst. Fietsen die meer dan zesduizend euro waard zijn, kun je niet digitaal verzekeren, enkel via een KBC-tussenpersoon.”

Franchise

Een slot met een ART-keurmerk volstaat ook voor Enra. Vastmaken aan een vast object hoeft niet. “Bij ons is er geen afschrijving,” legt Philip Duyck uit. “Ook gevolgschade is verzekerd. De verzekerde waarde (catalogusprijs of consumentenprijs) wordt 100% terugbetaald tijdens de looptijd van de verzekering (maximum vijf jaar).” Enra biedt ook de mogelijkheid om de fiets omnium te verzekeren. Naast diefstal is alle materiële schade gedekt en ben je verzekerd voor fietsbijstand 24/7 in Europa.

Voor totaal verlies en diefstal is er bij Safebike geen vrijstelling. Voor andere schade is er een forfaitaire vrijstelling van 25 euro. Voor totaal verlies en diefstal is er bij ENRA evenmin een vrijstelling. Voor alle andere schade is er een forfaitaire vrijstelling van 35 euro. Bij KBC is de franchise afhankelijk van het type fiets: ofwel een forfaitair bedrag van 50 euro, ofwel 10% van de verzekerde schade. Het bedrag dat je bij schade terugkrijgt, hangt af van de leeftijd van de fiets, de mate waarin hij beschadigd is, gedeeltelijk of totaal verlies, en de franchise.

Bijstand

Wie bij Safebike een fietsbijstandsverzekering afsluit, kan rekenen op pechverhelping in heel België, Nederland en Luxemburg, en vanuit het vertrekpunt in België tot maximaal 50 km over de grenzen van Duitsland en Frankrijk. Er is geen optie voor een vervangfiets. Bij KBC zit de fietsbijstand standaard in de fietsverzekering. KBC verleent bijstand in de hele Benelux, ook bij je thuis. KBC doet een beroep op VAB.

Qua prijzen voor de polissen liggen de kaarten verdeeld. Bij Enra kun je e- bikes verzekeren tot tienduizend euro. Safebike rekent voor e-bikes 2,5% voor diefstal per jaar met 35 euro als minimumpremie, en 3% voor een omnium per jaar met 40 euro als minimumpremie. KBC meldt dat de prijs afhankelijk is van het type fiets en de waarde van de fiets.

Looptijd

“Voor een omniumdekking kan de looptijd bij Safebike gaan tot één jaar na de aankoop,” zo verzekert Alain De Vroey ons, “en voor diefstaldekking tot drie jaar na de aankoop. Een fiets is maximaal vijf jaar verzekerbaar.” Philip Duyck vertelt hoe het bij Enra zit: “Tot een maand na de aankoop. Fietsen die ouder zijn dan een maand of gebruikte fietsen kunnen evenwel na een waardebepaling door de fietshandelaar ook nog steeds verzekerd worden.”

Lieve Dereze geeft aan wat KBC voorziet. “Via de website aanvaarden we fietsen tot twee maanden oud. In de bank- en verzekeringskantoren aanvaarden we fietsen tot twee jaar oud. Is de fiets ouder en wil je hem verzekeren, dan stuurt je tussenpersoon je vraag door naar het KBC hoofdkantoor, waar men beslist of de fiets nog verzekerd kan worden.”

Evolutie

De vraag naar fietsverzekeringen stijgt elk jaar en het aandeel van elektrische fietsen wordt daarin steeds groter, zo vernemen we van onze gesprekspartners. Mobiliteit is immers een hot topic en steeds meer mensen zien hun fiets als een onmisbaar vervoermiddel, bijvoorbeeld voor het woon-werkverkeer. Een fietsverzekering wordt daardoor steeds vaker als een vast item bij de verkoop gezien.

De fietsverzekering zit dus nog steeds in de lift, en zowel de vraag ernaar als de verkoop ervan blijven stijgen. Het zijn in hoofdzaak elektrische fietsen die verzekerd worden (90%). Het aandeel van de speed pedelecs stijgt en bedraagt momenteel 15%. Het belangrijkste aandeel blijven dus de elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km/uur.

www.safebike.be
www.kbc.be
www.enra.be

BA-verzekering nodig?

Wanneer een ongeval met een e-bike schade toebrengt aan derden, kun je – zoals bij een gewone fiets – een beroep doen op je BA Familiale verzekering. Dat geldt zowel voor e-bikes met trapondersteuning (tot 25 evenals tot 45 km/uur) als voor fietsen met een autonome motor tot 25 km/uur. Voor e-bikes met een autonome motor tot 45 km/uur is een BA Motorrijtuigen vereist. Voor wie geen verzekering heeft voor dat type e-bike, kunnen de gevolgen zwaar zijn.

De vraag naar fietsverzekeringen stijgt elk jaar.

Een fietsverzekering wordt een vast item bij de aankoop.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal