Hoe creëer je de meest natuurlijke rijervaring op je e-bike?

Shimano-expert aan het woord

Een krachtige, consistente ondersteuning, een natuurlijk trapgevoel en een gebruiksvriendelijke bediening. Het zijn maar enkele van de vele factoren die de eigenschappen van je e-bike bepalen. “De zoektocht naar de meest intuïtieve rijervaring begint bij de juiste componenten. Wanneer motor, aandrijving en accu perfect op elkaar zijn afgestemd, dan voelt het alsof je aangedreven wordt door de wind”, vertelt e-bike-expert Stef Habets van Shimano.

Een e-bike ontwikkelen lijkt de eenvoud zelve: je neemt een klassieke mechanische fiets en je gooit er een elektrische motor in. Zo makkelijk, denken sommigen, dat er tegenwoordig al zelfbouwpakketten bestaan. “Maar laat je niet misleiden: een gebalanceerd e-bikesysteem, dat is toch een klasse apart”, vertelt Stef. “We nemen je mee in de wereld van de Shimano E6100. Een e-bikesysteem dat specifiek ontwikkeld werd om de meest intuïtieve rijervaring te bieden op trekking en city e-bikes.”

Een krachtig hart

Het Shimano E6100 systeem is een combinatie van een middenmotor, een aandrijflijn, een accu en een display. “De motor is het hart van dit systeem. Met een laag gewicht van 2,88 kg is die niet alleen lichter dan zijn voorganger, maar ook 20% zuiniger. Dankzij het compacte design wordt de motor één met het frame. Bovendien is de crank nu smaller, waardoor de pedalen dichter bij het frame komen. Dat zorgt voor vertrouwd trapgevoel, zoals bij een klassieke fiets. Tot slot kan je met 60Nm koppel eindeloos heuvels beklimmen en snel accelereren.”

… lichter dan zijn voorganger, maar ook 20% zuiniger.

Perfect afgesteld

Dat de componenten onderling feilloos samenspelen, wordt bewezen door het uitstekend rijbereik van het E6100 systeem. Tot wel 185 km in de ECO ondersteuningsmodus en 93 km in HIGH. “Dat wijten we niet alleen aan het accu van 504Wh, maar ook aan de efficiënte motor. Het accu plaatsten we op de onderste framebuis, waardoor de gewichtsverdeling van de fiets optimaal blijft.”

Innovatieve aandrijving

Dat Shimano gekend staat voor zijn efficiënte krachtoverbrenging, dat moeten we de fietsspecialisten niet uitleggen. Het E6100 systeem is dan ook compatibel met verschillende aandrijvingssystemen.

  • Nexus Inter-5: interne naafversnelling met 5 snelheden. Speciaal ontwikkeld voor e-bikes.
  • Di2: volautomatisch, elektronisch schakelen tussen 11 snelheden.
  • Externe schakelsystemen: met 9, 10, of 11 snelheden.
  • Gates riemsysteem: onderhoudsvriendelijk voor op lange trekkingtochten.
Een gebruiksvriendelijk display

Je e-bike bedienen, dat wordt kinderspel dankzij een heldere display en een ergonomische stuurschakelaar. Je kan kiezen uit 3 ondersteuningsmodi: ECO, NORMAL en HIGH. “In alle standen word je steeds geleidelijk en intuïtief ondersteund. Wanneer je de fiets aan de hand neemt, kan je ook nog een WALK modus activeren. De display geeft onder andere snelheid, afstand, versnelling, geschat bereik en accustatus weer, én is te verbinden met de Shimano E-Tube applicatie.”

Een evenwichtig samenspel

De meest natuurlijke rijervaring? “Die creëer je dus door de juiste componenten in evenwicht samen te brengen”, besluit Stef. “Een e-bike met een Shimano systeem, die rijdt zelfs goed wanneer de ondersteuning uit staat!”

Ontdek het Shimano E6100 e-bikesysteem op ruim 37 verschillende merken.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Stef Habets, Shimano-expert

Lees onze magazine digitaal