Veilig e-biken, dat is een kunst!

7 tips om veilig aan je (elektrische) fietstocht te beginnen

E-bikes blijven een gegeerd vervoersmiddel voor jong en oud.  De ondersteuning van zo’n motor is natuurlijk fijn, maar een elektrisch fiets brengt ook verborgen gevaren met zich mee. Zo betekent een hogere gemiddelde snelheid en extra gewicht bijvoorbeeld ook een grotere remafstand. Gelukkig vertrek je dankzij deze 7 tips veilig én voorbereid op fietstocht.

Zorg dat je gezien wordt

Hoe sneller je gezien wordt door andere bestuurders, hoe minder risico je loopt op een aanrijding. Goede zichtbaarheid begint bij je kledij: een fluovest of andere reflecterende accessoires maken hier het verschil. Ook je fietsverlichting is van cruciaal belang. Voldoet je standaard fietslamp niet aan je noden? Dan vind je bij verschillende fabrikanten een reeks aan oplossingen: van oogverblindende LED-lampen tot fietspedalen met ingebouwde verstralers. Ontdek hier alvast enkele opties.

Kijken, kijken en nog eens kijken

Je raadt het al: zien is net even belangrijk als gezien worden! Blijf steeds alert in het verkeer, kijk goed rond en anticipeer gevaarlijke verkeerssituaties. Ga er nooit vanuit dat andere bestuurders je gezien hebben tot je rechtstreeks oogcontact gemaakt heb: rij alsof je onzichtbaar bent.

Bescherm jezelf

De fietshelm: iedereen kent hem, weinigen dragen hem. Nochtans zijn de voordelen onmiskenbaar: bij een ongeval reduceert een fietshelm de kans op een ernstig hoofdletsel met 60%.(1) De laatste jaren werden helmen trouwens nog veiliger dankzij de innovatieve MIPS-technologie, een extra laagje in je helm dat rotaties toelaat bij impact en zo hoofdletsels verder beperkt. Er zijn nu zelfs airbags op de markt, zoals die van het Zweedse merk Hövding, die het dragen van een fietshelm overbodig kunnen maken.

Tot slot heb je natuurlijk nog beschermende kledij, denk aan rug- en knieprotectoren of niergordels. Twijfel je over het nut daarvan? Mountainbikers en BMX’ers zweren al decennia lang bij lichaamsbescherming!

(1) Bíl, M., Dobiás, M., Andrášik, R., Bílová, M., & Hejna, P. (2018). Cycling fatalities: When a helmet is useless and when it might save your life. Safety Science, 105, pp. 71-76.

FLYER Upstreet3
Wees hoffelijk in het verkeer

Een hoffelijke rijstijl kan het verschil maken tussen een ontspannen fietstocht of een rit naar de spoedafdeling. Verkeersagressie is een onderschat veiligheidsrisico met een eenvoudige oplossing: wederzijds respect! Als e-biker blijf je een zwakke weggebruiker, rij dus steeds defensief en voorzichtig.

Hou je onderhoud bij

Op een e-bike rij je gemiddeld aan een hogere snelheid én sleur je het extra gewicht van de motor mee. Het resultaat: een grotere remafstand. Daarom is het des te belangrijker dat je e-bike in topconditie is. Controleer voor je vertrek alle technische aspecten van je fiets: werken de remmen correct? Is de bandenspanning op peil? Functioneren de versnellingen en de fietsverlichting?

Ben je zelf niet zo technisch onderlegd? Klop dan aan bij één van de vele fietswinkels in jouw regio. Ontdek ze in onze catalogus.

Van Eyck Sport in Erpe-Mere
Oefen op gecontroleerd rijden én remmen

Op de juiste manier kunnen vertrekken, stoppen en traag rijden maakt je een veiligere fietser. Het is daarom belangrijk dat je je eigen fiets door en door kent. Ga eens oefenen op een verlaten parkeerterrein: stel je evenwicht op de proef door stapvoets te rijden, test je remmen in een noodstopsituatie of probeer verschillende ondersteuningsstanden uit. Een geoefend man (of vrouw) is er twee waard!

Anticipeer het weer

Tot slot kunnen ook de weersomstandigheden je fietservaring negatief beïnvloeden. Heeft het geregend, gesneeuwd of geijzeld? Pas dan je snelheid aan en vergroot je afstand tegenover andere bestuurders. Rem geleidelijk en voorzichtig en neem je bochten aan een lagere snelheid.

Ook je kledij is belangrijk: wanneer je lichaam het te warm of te koud heeft, zullen je spieren niet optimaal presteren en maak je sneller inschattingsfouten. Investeer dus in hoogwaardige (en indien nodig waterdichte) kledij.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal